Michiel Valee (Dockflow) wins Audience Award Flows Rookie Of The Year

By Katia Krivoruchko
|
October 26, 2020

“We willen de wereld der containers digitaliseren”
En daar kan The Beacon bij helpen

De wereld van de logistiek kampte lang met een digitale achterstand. Ouderwetse en vooral complexe processen hielden de groei van de sector wat tegen. Michiel Valee zag de kans, besloot dat automatiseren met een menselijke insteek the way to go was en bouwde het bedrijf Dockflow uit. Er was werk aan de winkel!

“Tijdens mijn stage bij Deloitte zat ik in een team dat zich vooral focuste op the internet of things. Nieuwe technologieën als IoT, VR, artificial intelligence en blockhain implementeren bij bedrijven. Meteen ook mijn eerste stappen in het maritieme want de haven van Antwerpen zat in mijn portfolio. Niet veel later deed ik een vakantiejob bij een forwarder en viel ik vooral achterover van hoe ouderwets en inefficiënt sommige processen nog verliepen. Dus schreef ik mijn thesis over hoe blockchain de logistieke wereld vooruit kon helpen. De mogelijkheden bleken legio, alleen was de markt er nog niet klaar voor. Er moesten nog te veel stappen gezet worden.”

“Daaruit is ons bedrijf Dockflow gegroeid. Eerst enkel mezelf maar algauw kwamen mijn twee co-founders erbij. Samen zijn we de markt van logistiek en haven gaan uitspitten, op zoek naar de kansen en een netwerk. In een jaar lang vol consultancy-opdrachten rond digitalisering botsten we vaak op dezelfde vraag: waar zit mijn container en wat gebeurt er momenteel mee? We hadden al wat proof of concepts geschreven en uiteindelijk kwamen die altijd op dezelfde principes neer. Dus bouwden we er ons platform Dockflow rond.”

Waar is mijn container?

“Dockflow trackt containers, dat is de korte uitleg. Satellieten volgen het traject van de container en het schip, zodat elke partij betrokken bij de transactie weet waar hun goederen zitten. In het platform zie je meteen ook wanneer de cargo vertrokken is, welke partijen allemaal betrokken zijn, wie zorgt voor het verschepen, wat de temperatuur in de container is enz. Belangrijke realtime data die het werk van heel wat mensen een stuk makkelijker maakt. Denk maar aan de expediteur, de rederij, de truckers, de verschepers, de inspectie… “
“De job van mensen op de werkvloer makkelijker maken is meteen ook de juiste manier om innovatie erdoor te krijgen. We zien vaak dat managers software opleggen om volledige controle te hebben op het proces, maar dat de werkvloer niet kan volgen. De breuk met hoe het vroeger was, is te groot. Of de processen zijn niet gebruiksvriendelijk, er zijn te veel platformen en input gaat traag waardoor je automatisch weerstand krijgt. Goede software is software die en user friendly is en het leven van die user makkelijker maakt. Dan komt de vraag naar die software wel vanuit het werkveld zelf en heb je meteen een draagvlak. Neem nu Hubspot, software met een heel lage instapdrempel, waar je geleidelijk aan in groeit. Een gestage leercurve die op elk niveau iets oplevert.”

Software moet mensen helpen

“We zien dat ook bij onze klanten. Enerzijds heb je klanten die helemaal mee zijn in het verhaal en innovatie met veel plezier omarmen. Die actief meedenken over hoe het product kan groeien en wat er allemaal met de containerdata kan gebeuren. Die zien dat dit nog maar het begin is. Denk maar aan integratie van artificial intelligence op die data. Het ander type klant is wat conservatiever en houdt liever vast aan de klassieke manier van werken. Alles op papier bij wijze van spreken. Maar we proberen die mensen te overtuigen. Meteen ook de volgende stap voor Dockflow: het verder commercialiseren van ons bedrijf. “
“We worden nu heel hard gecoacht door Birdhouse, specifiek om beter te worden in sales en marketing. Vroeger was dat bijzonder ad hoc, maar nu komt er echt een lijn in. We volgen een flow, klanten zitten in een pipeline. We hebben ook net iemand aangenomen die zich daar fulltime mee gaat bezig houden. Zo willen we binnen onze niche, het verschepen van groenten en fruit, echt een wereldleider worden. Maar ook binnen het bredere container tracking verhaal willen we een behoorlijk marktaandeel. The Beacon speelt een rol in die groei.”

De kracht van The Beacon

“De kracht van The Beacon zit hem vooral in het netwerk. Een community die ons toch al wat voordelen opleverde. Zo zitten we nu samen met de mensen van Akka, Cinvio en Geckomatics, drie jonge bedrijven met heel veel potentieel. Er ontstaan synergieën tussen verschillende leden van The Beacon en we hebben al wat projecten samen overwogen. Ook de kinderziektes zijn er stilaan uit, dus we hebben er vertrouwen in. Ik hoop dat we ook meer met de bedrijven op de andere vloeren in contact kunnen komen. Dat we een echte mix van profielen krijgen.”

Dockflow

Related articles

Katia Krivoruchko | November 13, 2020
Our innovation activities are driven by our members. Experts in certain areas, such as Ports & Logistics, meet regularly to ...
Read more